Søk
Close this search box.

Fasaderengjøring

Fasaderengjøring er en viktig del av vedlikehold innen eiendom. Fasaden må vedlikeholdes for å unngå skader og opprettholde byggets uttrykk.

Vi utfører fasadevask av alle typer bygg, ta kontakt i dag! 

Det er mange fordeler ved å bevare bygget sin fasade. Først og fremst beholdes verdien av eiendommen, ettersom bygningens levetid utvides ved å redusere skader som kan oppstå over tid på grunn av eksponering for vær, forurensninger og algevekst.

Det er flere metoder som kan brukes til fasaderengjøring. Valg av metode avhenger tradisjonelt av en rekke faktorer som for eksempel type bygning, fasademateriale og eventuelle skader.  

Trenger du fasaderengjøring på ditt hus eller næringsbygg? Ta kontakt i dag!

IBIX medieblåser

Vi benytter IBIX sandblåsere til alle fasadeoppdrag, ettersom IBIX har de beste verktøyene til å rengjøre fasader. Disse maskinene krever mye mindre utstyr enn hva tradisjonelle metoder benytter og kan tilpasses slik at overflaten bevares.

Ulike medier, ulike overflater

Når overflater skal rengjøres er det bare det ytterste laget med skitt og forurensninger som skal fjernes, det er essensielt å verne den originale overflaten. For å gjøre dette benytter vi ulike medier til ulike jobber. Noen overflater krever enten sand, glass eller sodablåsing.  

Dette justerer vi sammen med trykk, mengde medium og eventuelt vann som blåses. Disse mulighetene gjør at vi kan tilpasse maskinen til å rengjøre hva som helst. 

Tradisjonell fasaderengjøring

De vanligste metodene innen fasaderengjøring er høytrykkspyling med bistand fra kjemikalier og damp. Denne metoden krever store mengder vann og større ressurser enn hva som kreves ved bruk av media blåser. 

Rengjøring av monumenter og statuer

Monumenter, statuer og steinskulpturer er utsatt for forurensninger og algevekst. De fleste skulpturer tåler ikke kjemisk behandling og krever ekstra varsomhet under rengjøring. Med våre IBIX sandblåsere fjernes kun det ytterste laget som består av forurensninger som sot, algevekst eller mugg. Dette er mulig ettersom trykket og mengden medium kan justeres så lavt at den kun fjerner forurensningene på objektet. Dette gjør det mulig for oss å rengjøre meget ømfintlig stein, kunst og andre monumenter som for eksempel gravsteiner. 

Alger, grønske og sopp

Som tidligere nevnt er alle bygg utsatt for en rekke ulike forurensninger. Noen av disse forurensningene kan allerede være til stede. Mikroorganismer som sopp, alger og mugg trives godt på fasader. Disse organismene forekommer naturlig i luften og er umulig å unnslippe. Svertesopp, som er en fellesbetegnelse på muggsopparter, er for eksempel en type mugg som sprer seg gjennom luften og kan forekomme på alle overflater som er utsatt for fukt. 

Svertesopp beskrives som blå eller svarte prikker som danner misfarging på overflaten. Denne organismen kan enkelt fjernes så lenge den er fersk, men om den får dannet seg en ordentlig grobunn kan den sette seg fast i treverk og føre til råte. 

Stein og grunnmur

Byggets fasade er enkel å se om den er skitten eller ikke, men byggets grunnmur er ofte lett å overse ettersom vegetasjon vokser til eller hvordan bygget står i forhold til terrenget. Grunnmuren er meget viktig å vedlikeholde. Ettersom grunnmuren er det som skiller bygget fra grunnen, så er den meget utsatt for fukt, noe som fører til at mikroorganismer og kalk kan forekomme. Kalk finnes naturlig i betong og steinmaterialer. Kalken kan trenge gjennom grunnmuren og kan skape sprekker og et utseende som ikke er ønskelig. 

Regelmessig fasadevask

Regelmessig fasaderengjøring bidrar til å redusere risikoen for forfall eller korrosjon på grunn av fukt som trenger inn i underlaget. Dette betyr at bygget holder seg i god stand lengre og krever sjeldnere reparasjoner som kan være kostbare. Feil utført fasaderengjøring kan gi langvarige skader som misfarging eller flekker på utsiden av en bygning som kan være vanskelig å reparere. 

Det kan også føre til at underlaget svekkes, noe som kan føre til sprekker og annen forringelse. Noe som til slutt kan føre til strukturelle problemer. For å sikre riktig fasaderengjøring er det viktig først å identifisere hvilken type overflate som skal rengjøres og velge en passende rengjøringsmetode. 

Ulike overflater krever ulik grad av pleie, noe som IBIX sandblåsere er perfekte verktøy til. 

Det er også viktig å benytte riktig teknikk for hver type overflate; bruk av for høyt trykk med høytrykkspyler kan for eksempel forårsake skade. 

Vi vet hvor viktig det er med jevnlig inspisering fasader og rengjøring av overflater som har blitt flekkete eller misfarget, da dette kan tyde på at det er behov for en dypere rengjøring. Ved å følge disse rutinene og ta problemene før de oppstår vedlikeholder vi bygg på best mulig vis.  

Uansett hvor skitten fasaden er, så har vi de rette verktøyene til jobben!

Ta kontakt med oss og få opprettet en fasadevask avtale i dag!